Moederdag

Voor-moeder ritueel

Om stil te staan bij de moeder(figuur) in je leven en bij wat ze jou brengt of bracht

Geschiedenis

Moederdag is de dag waarop we het moederschap eren. In ons land begon deze traditie rond 1925, op de tweede zondag in mei. Kinderen verwennen moeders met eigengemaakte cadeaus en ontbijt op bed. En vaak hoeven –of hoefden- moeders op die dag ook geen huishoudelijke taken te doen.

Toch is de traditie van het vereren van moeders al veel ouder dan de moderne Moederdag. De traditie voert zelfs terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder van de Goden, op de ides (15e dag) van maart. Ook de katholieke Kerk kent al een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

Cybele/Rhea

Cybele was de aardmoeder en heerseres over de hele natuur. Zij was een Frygische Godin die in de Griekse mythologie gelijk werd gesteld aan Rhea. Rhea was één van de Titanen en uit haar huwelijk met haar broer Kronos verwekte zij de Olympiërs Zeus, Hera, Poseidon, Demeter, Hestia en Hades. Cybele werd gezien als een vruchtbaarheidsgodin en was de beschermster van het wilde leven. Zij was de Moeder der Goden en werd daardoor de Magna Mater, de Grote Moeder, genoemd.

In de Oudheid wordt zij in de beeldende kunst uitgebeeld met een kroon op het hoofd in de vorm van een muur met torens. Haar wagen wordt getrokken door leeuwen, die zij op verschillende werken berijdt. Ook in de Renaissance worden deze kenmerken gebruikt bij haar uitbeelding en wordt de Godin vaak omgeven door groen en bloemen. Daarnaast worden er in de Renaissance attributen toegevoegd, zoals de scepter, een sleutel of een globe.

Wellicht is je Moederdag druk gevuld, met je eigen kinderen, en met je eigen moeder of schoonmoeder. Dan kan het fijn om dit ritueel al te doen op zaterdagavond. Ook als je het ritueel met name wilt gebruiken om zaken rondom je moeder los te laten, is de zaterdag ervoor een goed alternatief.


Het waarom van dit ritueel

Voor kinderen is Moederdag vaak een vrolijk en lieflijk geheel. Maar als je wat ouder bent, kan er ook een verdrietig randje aan deze dag ontstaan. Omdat je moeder niet meer in je leven is: weggegaan, uit contact of zelfs overleden. Misschien heb je haar wel nooit gekend. Of was er een andere vrouw de moederfiguur in jouw leven, voor wie nu hetzelfde geldt. En zelfs als je moeder of de vrouw die als moeder fungeert nog steeds in jouw leven is, kan dit ritueel helend werken. Omdat het niet altijd makkelijk of mogelijk is, om te laten weten wat je diep van binnen voor haar voelt.

Door (een deel van) dit ritueel uit te voeren in de week voor en/of op de avond voor Moederdag, kan de dag zelf vrij(er) zijn van zwaarte. Kun je op de dag zelf met liefde en zachtheid kunt kijken naar goede Moederdagherinneringen, of Moederdag kunt vieren in een andere situatie, zoals met je schoonmoeder of natuurlijk met je eigen kinderen.

Wat heb je nodig?

Sta in de week (of dag) voor Moederdag al een moment stil bij je moeder, of de vrouw die voor jou als moeder voelt. Aan welke bloem denk je als je aan haar denkt. Koop die bloem, of een heel boeket ervan.

Sta ook alvast stil bij het ritueel dat je gaat uitvoeren en of je het misschien ook wel samen wil doen, met een vriendin of zus. Als je iemand bij een ritueel uitnodigt, kan dat het ritueel versterken. Misschien vind je dat veel te spannend, en is het fijner om er achteraf over te delen, in welke vorm dan ook: bijvoorbeeld door erover te praten, te schrijven, te dichten. Natuurlijk mag je het ook helemaal alleen doen en voor jezelf houden. In alle gevallen kun je (ook) energetisch mensen, dieren, godinnen of andere energieën uitnodigen om erbij aanwezig te zijn. Ik leg verderop uit hoe je dat doet.

Verder heb je nodig:

Hartlabyrint, Selma Sevenhuijssen
 • Een printje van het hartlabyrint (als je hier op googlet kun je een groter exemplaar vinden)
 • Een pen
 • Papier of boekje

Maak een ‘altaartje’

Om je moeder (of de moederfiguur uit je leven) te eren, kun je een ‘altaartje’ maken (misschien heb je het zelfs al, maar noem je het niet zo). Een tafeltje of hoekje in een persoonlijke ruimte, waarop je spulletjes zet die je in haar energie brengen: een foto, een kaars, de bloem of het boeket dat je eerder deze week kocht, wat andere symbolen of spulletjes die belangrijk zijn of waren voor haar of jullie relatie.

Creëer een stille, ‘heilige’ ruimte

Maak een comfortabel zitplekje bij het moederaltaartje. Als je bekend bent met het aanroepen van windrichtingen, is dit een goed moment om je stille, heilige ruimte te openen. Heb je er geen ervaring mee,  kijk dan met de klok mee naar de verschillende windrichtingen en spreek in gedachten of hardop een of meer woorden uit die daar voor jouw gevoel bij passen. Denk bijvoorbeeld aan:

Noorden: aarde, wijsheid, voormoeders
Oosten: lucht, licht, (nieuw) leven
Zuiden: vuur, passie, warmte
Westen: water, golven, vrouwelijkheid

Sta een moment stil bij het feit dat je hier en nu bezig wilt zijn met je moeder:

 • misschien hebben of hadden jullie een heel fijne relatie en overheerst de liefde en/of het missen;
 • misschien is of was jullie relatie een stuk ingewikkelder en overheerst die dubbelheid;
 • misschien zelfs is of was het contact zo moeilijk, dat het nu zelfs nog lastig is om er positief aan (terug te) denken.

Het mag er allemaal zijn. Sta er bewust bij stil en voel wat het met je doet, om hier en nu zo met je moeder en de relatie die jullie hadden bezig te zijn.

Verbind je met je moeder

Sluit je ogen. Leg je linkerhand op je hart, en je rechterhand op je baarmoeder (of op de plek waar je baarmoeder heeft gezeten. Energetisch blijft het je baarmoeder). Adem rustig en diep naar je buik. Adem in en visualiseer dat je met je adem liefde in je hart en je baarmoeder brengt. Adem uit en breng de liefde over in je handen. Doe dat een paar maal achter elkaar. Open dan je ogen en neem de foto of een van de symbolen van je moeder in je handen. Voel dat er een bijzondere band tussen jou en deze vrouw is, die de scheidslijn van het niet samen zijn, of tussen leven en dood, overstijgt.

Hartlabyrint

Leg het hartlabyrint voor je en leg je wijsvinger zacht neer bij de ingang van het labyrint. Sluit je ogen voor een moment en laat het gevoel naar boven komen dat je krijgt als je aan je moeder denkt. Is er iets waar je dieper op in zou willen gaan in dit ritueel?

 • iets dat je je bewust wilt worden, dat je hebt meegenomen in je leven van haar?
 • iets dat je haar zou willen laten weten?
 • iets dat je met je meedraagt, maar liever zou willen loslaten?

Doorloop nu in een heel rustig tempo met je vinger het labyrint. Geef gedachten, gevoelens en/of het antwoord op de vraag die je jezelf hebt gesteld de ruimte om te komen. Beweeg je vinger tot je in het midden van het labyrint bent gekomen. Adem een aantal keren rustig in en uit, en beweeg je vinger vervolgens weer heel rustig in de richting van de ‘uitgang’. Neem, daar aangekomen, enkele momenten de tijd om de boodschap die jij hebt gekregen te laten binnenkomen. Wellicht wil je er wat woorden aan geven op papier. Je zou het ook in de vorm van een brief aan je moeder kunnen vormgeven.

Luister na het schrijven van de woorden even rustig naar de muziek (klik op de link in het bijschrift of op de titel eronder):

https://youtu.be/YwjIFk2vlrc

10.000 miles – Mary Chapin Carpenter

Als je getuigen hebt uitgenodigd bij dit ritueel, in persoon of energie, is dit het moment om datgene wat je ervaren hebt in het ‘lopen’ van het hartlabyrint, hardop uit te spreken. Laat vooral het gevoel dat het je geeft door je heen stromen. Neem de tijd. En blijf je bewust van je ademhaling, jouw levensstroom.

Afronding ritueel

Je kunt verschillende dingen doen met de boodschap die je in het labyrint hebt ontvangen:

 • als je dankbaar bent voor wat jou is gebracht, kun je het in iets creatiefs verwerken, nu of op een ander moment: schilderen, schrijven, kleien, iets met stofjes. Laat je fantasie de vrije loop.
 • als het iets is, dat je haar graag wilt laten weten, kun je het aan de windrichtingen meegeven, vanuit je handen wegblazen, als je je stille, heilige ruimte sluit.
 • als het iets is, dat je liever loslaat, kun je het papier waarop je de woorden hebt geschreven verbranden of begraven. En als je het niet aan het papier had toevertrouwd, kun je –na het sluiten van je stille, heilige ruimte- een eind gaan wandelen om het te laten wegwaaien in de wind. Of je neemt het douche met rozemarijn, en spoelt het van je af. 

Tijdens het sluiten van de windrichtingen (in omgekeerde volgorde de energieën in de windrichtingen bedanken dat ze getuige waren van jouw Voor-moeder ritueel), kun je (ook) je moeder bedanken, voor wat ze je in je leven en/of tijdens de vingerwandeling in het hartlabyrint heeft gebracht.

Het Voor-moeder ritueel is afgerond. En dan is het Moederdag. De dag om moeders, in alle soorten en maten, te eren. En jij? Jij doet het op jouw manier, jij lieve wijze vrouw; moeder, zuster en dochter.

Ik wens je een hartverwarmende en liefdevolle Moederdag toe!