Naam en logo Hanami ritueelbegeleiding

De naam en het logo van Hanami ritueelbegeleiding geven weer hoe ik, als mens en als rouwvrouw, kijk naar leven en dood, afscheid en loslaten, en vooral naar troost.

‘Ten tijde van de oprichting van Hanami ritueelbegeleiding woonde ik in Elst, waar de kersenbomen mij omringden. Die paar weken per jaar dat ze bloeiden, genoot ik enorm van de bloesempracht, én was ik mij zo bewust van de vergankelijkheid van alles wat leeft.’

Naam

Wat betekent Hanami? Hanami is een eeuwenoud Japans ritueel om in de lente de kersenbloesem te verwelkomen. Tegelijkertijd beschouwen de Japanners er de schoonheid én de vergankelijkheid van het leven mee. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen ik naar de film Cherry Blossoms keek.

‘Hanami is ook de manier waarop ik naar het leven kijk. En hoe ik mijn zorg als rouwvrouw vormgeef. In al het verdriet, vooral ook de schoonheid van dat voorbij(gaand)e leven te vieren. En de vergankelijkheid ervan te beschouwen.’

Omdat aandacht en schoonheid helen …

Logo  

logo Hanami ritueelbegeleiding: kersenbloesemtak

Het logo van Hanami ritueelbegeleiding is gebaseerd op de ‘flower of life‘. De levensbloem wordt gezien als de geometrische basis van alle creaties in het universum.

logo Hanamiritueelbegeleiding: flower of life

De kersenbloesemtak achter de naam, is een verwijzing naar de gouden draad; de draad die ik als ritueelbegeleider zocht als ik het levensverhaal van een overledene ‘weefde’. Het goudkleurige bloesemblaadje staat voor de stervende/overledene, die in liefde wordt losgelaten.