Rouwvrouw Anita

Anita Frantzen Gilvert, rouwvrouw
Anita Frantzen Gilvert, foto gemaakt door Frank Muller

Mijn naam is Anita Frantzen Gilvert. Ik ben 53 jaar, moeder van twee zoons van 20 en 23 jaar, bijna 35 jaar samen met mijn jeugdliefde. Dol op mijn hond Knoet en poezen, beeldend schrijven op mijn blog en de kunst van het luisteren. Als hedendaagse rouwvrouw weet ik, dat het waar is wat De Kleine Prins zei:

‘Alleen met het hart kun je goed zien.
Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’

Rouwvrouw

Tot 2020 werkte ik onder de naam Hanami ritueelbegeleiding als als freelance ritueelbegeleider en uitvaartspreker. Daarnaast was ik werkzaam als senior communicatieadviseur in de GGZ. Ik voel mij altijd rouwvrouw.

Ooit waren er, ook in onze cultuur, vrouwen en mannen die een roeping voelden: het begeleiden van de stervende met, naast de aandacht voor het lichaam, veel aandacht voor de ziel. Men begreep dat het lichaam sterft, maar dat de ziel verder reist, en dat die reis begint bij het sterfmoment. Het waren rouwvrouwen en zielenmannen.

Een hedendaagse rouwvrouw (of zielenman) geeft rituele zorg aan de stervende/net gestorvene en aan de naasten/nabestaanden. Ze kunnen ondersteunen bij het (rouw)proces tijdens en na het sterven van een dierbare. Ze zorgen ervoor dat jullie rust krijgen, jullie kunnen terugtrekken of slapen indien gewenst, kunnen praten wanneer jullie dat willen. Door aanwezig te zijn, door te helpen met die overgang van leven naar dood en door passende, kleine rituele handelingen uit te voeren.

Boek Huis van Liefde

Begin 2020 kreeg ik de diagnose uitgezaaide eierstokkanker. Na een jaar vol wonderen van heling, herstel en liefde, bleek de ziekte begin 2021 teruggekeerd. Dat moment bleek echter óók het startschot voor de betaalde LeesMala Huis van Liefde, een blog waarin ik in 108 Kralen van Wijsheid drie maanden lang online mijn gedachtenspinsels, woordenweefsels, poëtische mijmeringen en bronnen van inspiratie over sterven, dood, wedergeboorte, leven en liefde deelde.

Het boek Huis van Liefde, dat verscheen in september 2021, is een naslagwerk over de thema’s sterven en dood uit de LeesMala.

Misschien wil jij na het lezen van de LeesMala ook graag beschikken over het naslagwerk, dat praktische en spirituele handvatten over sterven, dood en Woonplaats van Ziel bevat. Het is toegankelijk geschreven en geschikt voor iedereen die interesse in het onderwerp heeft, van gewone lezers tot hulpverleners.

Je kunt het boek Huis van Liefde bestellen via mijn website Hanami ritueelbegeleiding.

LeesMala Huis van Liefde 2.0

In mei 2022 werd de LeesMala Huis van Liefde wedergeboren tot een 2.0-versie, die ik graag vrij ter beschikking stel.

Ga hier naar LeesMala Huis van Liefde 2.0.

Opleiding

Na mijn studie Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelde ik mij met name op intuïtief en spiritueel gebied. Ik volgde hiertoe opleidingen bij

Han Fortmann Centrum
Maantijd
Gaandeweg Uitvaarteducatie
Soulritual

Anderen over mij

Opleiders van GaandeweG Uitvaarteducatie: ‘Anita heeft de rode draad in handen waarmee ze haar liefde, zachtheid en spiritualiteit kan weven door het leven van anderen. Ze is in staat de wir van de war te onderscheiden. Wij hebben Anita gezien, omdat zij ons zag. Ze heeft zoveel gevoel voor zorgvuldigheid en schoonheid. In haar handen wordt het gewone bijzonder. Een gouden draad die mensen verbindt over de grenzen van het leven.’