Een Corona van licht

Vandaag wil het toe-val dat het Wereldlichtjesdag is én Sint Lucia. Voor mij een teken van het universum. Omdat ik in de taal der tekens geloof.

Ik moet het eerlijk bekennen: ik had nog niet eerder van Sint Lucia gehoord. Een van oorsprong heilige uit Italië, die met name in de Scandinavische landen wordt vereerd, op de dag die vóór de invoering van de Gregoriaanse kalender Midwinter markeerde. De kortste dag en de langste nacht van het jaar.

Sint Lucia is een lichtfeest, dat het begin van de Kerstperiode markeert. Een 400 jaar oude, sprookjesachtige traditie, die in elk stadje, dorpje en kerk wordt gevierd met bijbehorende muziek en saffraanbroodjes, die uitgedeeld worden door een van de als speculaasmannetjes, elfjes en sterrenjongens verklede kinderen. Iedereen draagt een lichtje bij zich, en elke vrouw of meisje die Lucia vertegenwoordigt, draagt een kroon met kaarsen op haar hoofd.

Vandaag is het dus ook Wereldlichtjesdag. Elk jaar, op de tweede zondag in december steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen, zodat een golf van licht en liefde de wereld over gaat. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben.

Corona maakt het dit jaar onmogelijk om Wereldlichtjesdag te organiseren, zoals ik dat de afgelopen drie jaar deed met de uitvaartondernemers in mijn woonplaats. We hebben ervoor gekozen om te verwijzen naar een stream, die elders vanuit het land wordt uitgezonden.

Ik sta op mijn eigen manier stil bij Wereldlichtjesdag.

Ik steek de drie adventskaarsen op mijn altaar voor de overleden kinderen in mijn gemeente, in Nederland en in de rest van de wereld. Ik vraag Sint Lucia om over hun zieltjes te waken in deze donkere tijd van het jaar.

En ik wens een ieder die te maken heeft met het heengaan van een dierbaar kind -klein en groot- alle kracht, warmte, licht en liefs toe in deze donkerste dagen van het jaar. Een Corona van licht 🙏🕯✨

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *