Zwarte Prietpraat

Drie weken geleden ontving ik een uitnodiging van Prem Radhakishun, om als gast aan te schuiven in zijn nachtprogramma en personalityshow. We zouden daarin zonder voorbespreking praten over mij en mijn leven. Vannacht was het zover.

Gezien mijn conditie is midden in de nacht heen en weer rijden geen optie. We boeken dan ook een kamer in het hotel met de toekan. Daar geniet ik van het bubbelbad in de geupgrade kamer, en rond kwart over elf gaan we richting studio.

We worden allerhartelijkst ontvangen door de portier, de regie-assistent en Prem. Kruip door sluip door met pasjes allerlei toegangspoortjes, die mij meteen doen denken aan de waarschijnlijke aanleiding daarvan, de moord op Pim Fortuin.

Ik ben niet zenuwachtig, wel heel nieuwsgierig naar hoe het gaat zijn. Maar vanaf het begin is het vrolijk en ontspannen. Eigenlijk zou ik begin april al aanschuiven, maar de planning werd tot twee keer toe verschoven. Iets wat we achteraf geen toeval noemen, omdat afgelopen week Prems tante is overleden, en het voor Prem ineens heel passend is om te praten over sterven en dood.

Manlief is mee als mijn steun en toeverlaat, en het is eigenlijk gewoon heel leuk dat Prem hem volledig meeneemt in het gesprek. Juist omdat we allebei op onze eigen manier omgaan met de situatie, en elk een eigen visie hebben op leven, sterven en dood.

Zoals Prem vantevoren al had aangegeven, vliegt de tijd voorbij. En hij is zo’n spraakwaterval, dat het moeilijk is om zonder steeds te moeten interrumperen in te haken op alle dingen die hij zegt. Hoeft ook niet. Het is goed zoals het is, omdat zowel de mooie als de verdrietige kanten van ziekzijn, sterven en dood voorbijkomen.

Het is een onvergetelijke ervaring voor ons, die -hoe ik het ook wens of keer- niet zou hebben plaatsgevonden zonder mijn kanker. Dan had ik immers geen LeesMala gemaakt, en was het boek Huis van Liefde er ook niet gekomen. Het Universum brengt mij echt in heel bijzondere en steeds weer leerzame situaties.

Prem, dank voor je uitnodiging en voor het bijzondere nachtelijke gesprek dat we met jou mochten hebben! En precies zoals ik in het boekexemplaar voor jou schreef: wellicht ontdek ook jij ooit dat er meer is tussen hemel en aarde 🙏😊.

Als je wilt terugluisteren, kun je dat via deze link doen: Zwarte Prietpraat. Het is ook mogelijk om in twee delen de uitzending via de webcam te volgen (de delen beginnen beide met een kort nieuwsbericht):

Het eerste uur

Het tweede uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *